Perhokalastus on monipuolinen harrastus

  • 13 Dec, 2021

Perhokalastus antaa mahdollisuuden harrastaa monipuolisesti.

Perhokalastus on erittäin vanha kalastusmuoto ja Suomessakin sillä on pitkät perinteet. Suomeen kyseinen kalastuksen muoto saapui englantilaisten liikemiesten mukana 1800-luvulla. Suomessa oli jo valmis kulttuuri kalastusvälineiden rakentamiseen, joten siitä tuli nopeasti luonnollinen osa suomalaista kalastuskulttuuria. Ammattimainen perhojensitomistaito katsotaan Suomessa alkaneen vuonna 1875 kun Kajaanissa vaikuttanut Herman Renfors lähetti siskonsa Maria Renforsin Englantiin perhonsidontakursseille. Jokaisen perhokalastusta harrastavan ei kuitenkaan tarvitse aloittaa perhojen sidontaa vaan niitä voi ostaa myös valmiina. Osa lajin viehätyksestä perustuukin siihen, että harrastaja määrittelee itse kuinka syvälle harrastuksessa menee.

Perhokalastus voi tuoda monenlaisia saaliita

Yksi perinteikkäimpiä lajin muotoja on lohen perhokalastus. Alun perin kyseinen kalastusmuoto kehitettiin taimenen kalastukseen. Taimen on lohikaloihin kuuluva eurooppalainen kalalaji. Perhokalastus sopii hyvin kalalajeille, jotka syövät veden pinnalta. Isot petokalat viihtyvät virtaavissa vesissä.

Lohien ja taimenten lisäksi perhokalastusta käytetään muun muassa harjuksen kalastukseen. Perhon väri, muoto ja liikehdintä muistuttaa hyönteisiä, jotka ovat monien petokalojen, kuten lohien luonnollista ravintoa. Toisaalta perho voi myös toimia kalan saalistusvietin aktivoijana ilman, että se muistuttaa sen ravintoa.

Mitä kannattaa hankkia, jotta pääsee alkuun?

Perhokalastuksessa käytettävä vapa on erittäin kevyt, koska pitkä heittosiima on suhteellisen raskas. Siimoja on erilaisia ja jokainen harrastaja valitsee omaan käyttötarkoitukseensa sopivan siiman. Päästäkseen lajissa alkuun kannattaa hankkia vapa, jossa on jarrullinen kela sekä omaan tarpeeseen sopivaa siimaa.

Harrastaja voi itse päättää haluaako sitoa itse omat perhonsa vai ostaako ne valmiina. Molemmat tavat ovat lajin sisällä täysin sallittuja. Perhokalastuksen harrastajan ehdoton ykköspaikka on kalastusvälinekauppa josta voi tilata kaikki harrastevälineet yhdestä osoitteesta. Sieltä saa myös ammattitaitoisia neuvoja, jos omien välineiden valintaan tarvitsee apua.