Paras umpikela kalojen narraamiseen

  • 15 Jul, 2022

Kalastaja iltakalassa mukanaan paras umpikela.

Itselle se paras umpikela löytyy vertailemalla ja kokeilemalla eri vaihtoehtoja, sillä jokaisella on oma tyylinsä ja makunsa. Umpikelojen ominaisuuksissa on paljonkin eroja. Siinä missä toiset umpikelat ovat esimerkiksi painavampia kuin toiset, toiset ovat taas jäykempiä ja toiset toimivat kalojen jarruttamisessa toisia paremmin. Kalastuksessa harvemmin panostetaan ulkonäköön vaan enemmänkin toimivuuteen. Umpikelojen tärkeimmät ominaisuudet ovat kestävä runko, vahva koneisto ja hyvin rullaava tasainen keriytyminen.

Myös paras umpikela vaatii huoltoa

Umpikela tarvitsee huoltoa toimiakseen hyvin. Talvikausi on erittäin hyvää aikaa huollattaa kesäkauden välineet kuntoon uutta tulevaa kautta varten. Kelan huolto tarkoittaa sen huuhtelua ja rasvaamista. Umpikela tarvitsee avata ja sen sisältä tulee poistaa huolellisesti ruoste ja lika siihen sopivilla aineilla. Lopuksi hammasrattaat rasvataan ja pienemmät osat öljytään. Samalla kannattaa tarkistaa siiman kunto ja tarvittaessa vaihtaa se.

Umpikela on erittäin hyvä valinta etenkin lapsille ja kalastusta aloittaville mutta soveltuu hyvin myös jo kokeneille heittokalastajille. Sen positiivisena puolena on sen yksinkertaisuus ja helppoheittoisuus. Hyvässä umpikelassa on siiman ristiinpuolausmekanismi, jonka tarkoitus on estää siiman liiallinen kiristyminen ja sotkeutuminen. Siima keriytyy kotelon sisällä olevaan vavan suuntaiseen puolaan.

Virvelin kolme eri tyyppiä

Virveli on kalastusväline, joka koostuu vavasta, kelasta ja siimasta. Virvelin avulla syötti heitetään tai lasketaan järveen ja koukkuun mahdollisesti tarttunut kala väsytetään ja kelataan kalastajan ulottuville. Virveliä käytetään yleensä heittokalastuksessa ja vetouistelussa mutta sitä voi käyttää myös pilkkimisessä. Virvelin kolme eri perustyyppiä ovat umpikela, hyrräkela sekä avokela eli haspeli.