Heittoverkko kalastuksessa

  • 18 Aug, 2022

Kalastaja kalastaa heittoverkolla

Heittoverkko on nimensä mukaisesti verkko, joka heitetään veteen kalasaaliin saamiseksi. Heittoverkkoa käytetään matalissa rantavesissä. Sillä pyritään saamaan saaliiksi kaloja, jotka elävät parvissa ja heittoverkolla kalastus onkin tehokasta, kun halutaan saada iso saalis kalaa nopeasti ja pienellä vaivalla. Heittoverkolla voit saada saaliksi esimerkiksi siikaa, madetta ja lohta, jos tiedät hyvän paikan, missä parvet viihtyvät matalassa rantavedessä.

Heittoverkko, kustannukset ja toimintaperiaate

Heittoverkkoja on saatavilla edulliseen hintaan kalastustarvikkeita myyvistä paikoista. Huomiota kannattaa verkkoa valitessa kiinnittää verkon ominaisuuksien lisäksi verkon painojen painoon. Painavammat painot ovat laadukkaampia. Heittoverkon lisäksi tarvitset kalastukseen vielä kalastusluvat. Kalastusluvat edellytetään 18-64 -vuotiailta, jotka kalastavat verkolla. Verkolla kalastaessa sinulla täytyy olla maksettuna Valtion kalanhoitomaksu sekä vesistön omistajan kalastuslupa kyseiseen vesialueeseen.

Heittoverkot toimivat painavien lyijypainojen ja verkon pyöreän muodon avulla. Lyijypainot on sijoitettu ympäri verkkoa. Kun verkko heitetään veteen, lyijypainot vajoavat nopeasti pinnan alle sulkien kalat verkon sisään. Heittonarusta vetämällä verkko sulkeutuu pussiksi ja kalat jäävät heittoverkon sisään ikään kuin pussiin. Narun avulla saaliin saa helposti nostettua vedestä.

Tekniikka haltuun videoiden avulla

Heittoverkon käyttö vaatii tekniikan hallintaa. Yksinkertaistettuna, verkko pyritään heittämään veteen niin, että se aukeaa mahdollisimman laajasti auki. Jos et tunne ketään, joka sinua voisi tässä lajissa opastaa, voi netistä löytyä apua. Youtubessa ja TikTokissa on paljon käyttäjien lisäämiä videoita, joista mallia voi ottaa oikean tekniikan löytämiseksi.